Technology-Τεχνολογία

Αναζητήστε τον όρο που θέλετε στο ιστολόγιο

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Έρευνα: Πόσο αθώα είναι τα Likes και τα Tweets;


Εσείς που αρέσκεστε στο να κάνετε «Like» διάφορες σελίδες, εικόνες, μουσική και σχόλια στο Facebook ή σπαταλάτε αρκετό χρόνο της ημέρας στο να στέλνετε tweets, προσέξτε ιδιαίτερα: Μοιράζεστε πολύ περισσότερες πληροφορίες απ’ ότι νομίζετε.
Μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Wall Street Journal διαπίστωσε ότι τα Likes και τα tweets παρακολουθούν τις κινήσεις των χρηστών σε ολόκληρο το διαδίκτυο, ακόμη και όταν οι χρήστες δεν είναι συνδεδεμένοι. Το Facebook άλλωστε, παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί τα δεδομένα για διαφημιστικούς σκοπούς. Το Twitter από την άλλη, υποστηρίζει ότι διαγράφει τις πληροφορίες του γρήγορα, αν και πρόσφατα αναφέρθηκε ότι η εταιρεία θα μπορούσε θεωρητικά να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα αυτά για να έχει καλύτερο περιεχόμενο.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Disconnect Inc, εταιρεία του πρώην μηχανικού της Google, Brian Kennish, συμπεριέλαβε τις 1.000 πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες σύμφωνα με την Google. Διαπιστώθηκε ότι το Facebook συνέλεξε στοιχεία από τις 331 ιστοσελίδες ενώ το Twitter περίπου από τις 200. Η συλλογή των δεδομένων περιγράφεται από τους δημιουργούς τους ως «ανεπιθύμητη παρενέργεια» για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα Likes και τα tweets. Επί του θέματος, ο Διευθύνων Σύμβουλος τεχνολογίας του Facebook, Bret Taylor, δήλωσε στη Wall Street Journal: «Εμείς δεν τα χρησιμοποιούμε για παρακολούθηση και δεν προορίζονται για το σκοπό αυτό».
Τώρα που είστε σίγουροι ότι ένα «Like» ή ένα «Tweet» δεν είναι και τόσο αθώα, θα σταματήσετε να τα χρησιμοποιείτε; Δε νομίζω! Απλά η καταγραφή τους από το Facebook και το Twitter (;) θα γίνεται εις γνώση σας. Και στο κάτω κάτω, σας ενοχλεί το γεγονός ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης κρατάνε σε αρχείο αυτά που εσείς οι ίδιοι κοινοποιείτε κατ’ επιλογή σας;

πηγή: newsbeast.gr