Technology-Τεχνολογία

Αναζητήστε τον όρο που θέλετε στο ιστολόγιο

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Είκοσι επτά χρόνια Tetris

Ένα από τα δημοφιλέστερα παιχνίδια υπολογιστή, κλείνει φέτος 27 χρόνια ζωής. Ήταν το 1984, όταν ο ρώσος μαθηματικός Αλεξέι Παγίτνοφ, φτιάχνοντας ένα κλασσικό επιτραπέζιο παζλ σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα παζλ, για υπολογιστή.

Έτσι, άρχισε στον ελεύθερο χρόνο του να κατασκευάζει το πρόγραμμα του παζλ, προσπαθώντας να το κάνει όσο δυνατόν πιο απλό, προκειμένου να μπορεί να λυθεί κι από όσους από εμάς δεν είμαστε μαθηματικές διάνοιες.
Λόγω των σχημάτων που αποτελούνταν από τέσσερα κουτάκια, ο Παγίτνοφ το ονόμασε «Tetris», από την ελληνική λέξη «τέτρα - τέσσερα»
Το παιχνίδι γνωστό: Διάφορα περίπλοκα σχήματα που προσπαθείς να τα τοποθετήσεις με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αφήνουν κενά μεταξύ τους και με μοναδικό σκοπό να εξαφανιστούν.

Είκοσι επτά χρόνια μετά, το Tetris έχει αποκτήσει εκατομμύρια οπαδούς σε όλον τον κόσμο, αφού πρόκειται για το πιο απλό ηλεκτρονικό παιχνίδι που υπάρχει αλλά και το πιο «εθιστικό».
Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ανθρώπων που αναγκάστηκαν να βάλουν τον αντίχειρα τους σε γύψο, αφού ανέφεραν ότι έπαιζαν Tetris επί 72 ώρες συνεχόμενα!
Ο εμπνευστής του παιχνιδιού, με αφορμή τη συμπλήρωση των 27 χρόνων από τη δημιουργία του Tetris, μίλησε στο CNN για το μοναδικό παιχνίδι που έχει πουλήσει πάνω από 125 εκατομμύρια κόπιες και έχει τοποθετηθεί στο νούμερο 2 του βιβλίου των Ρεκόρ Γκίνες ως το πιο εθιστικό παιχνίδι όλων των εποχών.
«Την πρώτη φορά που έπαιξα το παιχνίδι μου , που δεν περιελάμβανε σκορ και επίπεδα, απλώς δεν μπορούσα να ξεκολλήσω» υποστηρίζει ο Παγίτνοφ, προσθέτοντας πως «ήξερα ότι είναι ένα καλό παιχνίδι, αλλά δεν περίμενα να γίνει τέτοιος πανικός».
Σε ερώτηση για το ποιο είναι το συστατικό που το έκανε τόσο αγαπητό σε εκατομμύρια παίκτες είπε: «Το πιο σημαντικό είναι ότι σε αυτό το παιχνίδι δεν καταστρέφεις τίποτα. Χτίζεις τουβλάκια, και για να το κάνεις αυτό χρειάζεται όλη σου τη φαντασία και τη λογική. Νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό με το Tetris. Ότι είναι δημιουργικό παιχνίδι».

πηγή: spnews.gr