Technology-Τεχνολογία

Αναζητήστε τον όρο που θέλετε στο ιστολόγιο

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Αποκλεισμός των site που δεν σας αρέσουν από τα αποτελέσματα αναζήτησης στο Google

Μια νέα επιλογή που έθεσε σε λειτουργία στις 10 Μαρτίου η κορυφαία μηχανή αναζήτησης Google, σας επιτρέπει να αποκρύψετε συγκεκριμένους τομείς που δεν θέλετε να ξαναεμφανιστούν στα αποτελέσματα αναζήτησης σας.

Ανάλογα με το είδος των αναζητήσεων που εκτελείτε, μπορείτε τώρα να δείτε ένα σύνδεσμο που ονομάζεται «Αποκλεισμός όλων των αποτελεσμάτων από το [όνομα του site]» (Block all [name of site] results), δίπλα από τους αποθηκευμένους (cached) συνδέσμους για ορισμένα αποτελέσματα. Αν κάνετε κλικ στον σύνδεσμο, η Google θα ζητήσει επιβεβαίωση σχετικά με το εάν θέλετε πραγματικά να καταργήσετε αυτήν την τοποθεσία.

Στο σχετικό blog post που δημοσιεύτηκε, η Google εξήγησε πως οι επιλογές για μπλοκάρισμα κάποιων διευθύνσεων, θα εμφανίζονται ακόμα και αν δεν έχετε συνδεθεί στον λογαριασμό σας στην Google, αλλά για να επιβεβαιώσετε τα αποκλεισμένα domains θα πρέπει να συνδεθείτε.

Την επόμενη φορά που θα ψάχνετε για τα αποτελέσματα, που υπό κανονικές συνθήκες θα συμπεριλάμβαναν και όσα domains αποκλείσατε, θα δείτε ένα μήνυμα που σας ενημερώνει ότι τα αποτελέσματα αυτά έχουν αποκλειστεί. Μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα μπλοκαρισμένα sites από το τις ρυθμίσεις της Google Search, από όπου ασφαλώς μπορείτε και να καταργήσετε όποια αποκλεισμένα sites θέλετε να ξεμπλοκάρετε.
Η συγκεκριμένη υπηρεσία υποστηρίζετε από προχθές, αλλά όπως είναι λογικό θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να ενεργοποιηθεί σε όλους τους servers της google. Η υπηρεσία αποκλεισμού υποστηρίζεται από τους browsers, Chrome 9 ή νεότερη έκδοση, Internet Explorer 8 ή νεότερη, και Firefox 3.5 ή νεότερη.

Η Google βλέπει τη νέα επιλογή ως απάντηση και ίσως και λύση για τις τοποθεσίες που μπορεί να θεωρείτε προσβλητικές, πορνογραφικού ή χαμηλής ποιότητας περιεχομένου. Είναι, άλλη μια προσπάθεια της Google, στον πόλεμο έναντι του περιεχομένου από τις λεγόμενες content farms όπου προσφάτως είχαν ληφθεί μέτρα ώστε να μην εμφανίζονται ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης sites που απλά αντιγράφουν και υποκλέπτουν περιεχόμενο. Η Google δήλωσε ότι προς το παρών δεν θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που θα συλλέξει από τους χρήστες για τα αποκλεισμένα sites, ώστε να επηρεάσουν και την βαθμολογία τους (ranking), αλλά υποσχέθηκε να εξετάσει τα στοιχεία και να αποφασίσει αργότερα αν μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα για την περαιτέρω καταπολέμηση του search spam και των content farms.
Πηγή: Log.gr