Technology-Τεχνολογία

Αναζητήστε τον όρο που θέλετε στο ιστολόγιο

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Πόλεμος μεταξύ της Apple και της Samsung


Η σειρά smartphone Galaxy και οι ταμπλέτες της Samsung (Samsung Galaxy Tab) όχι μόνο μοιάζουν αλλά και λειτουργούν όπως το iPhone και το iPad, υποστηρίζει η Apple και καλεί τη νοτιοκορεάτικη εταιρεία να αντιμετωπίσει ενώπιον ομοσπονδιακού...
αμερικανικού δικαστηρίου κατηγορίες καταπάτησης πνευματικής ιδιοκτησίας με απόδειξη κατοχυρωμένες δικές της πατέντες.
Στην μήνυση που υποβλήθηκε στις 15 Απριλίου σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Όκλαντ στην Καλιφόρνια, η Apple υποστηρίζει ότι η σειρά Galaxy με Android κατασκευάστηκε με σκοπό να αντιγράψει τα προϊόντα της Apple.
Ο ίδιος ο Στιβ Τζομπς κατά την παρουσίαση του iPad 2 τον Μάρτιο είχε εγκαλέσει την Samsung για τις προσπάθειές της να καταστήσει το 2011 τη «Χρονιά των Αντιγραφέων», όπως είχε πει χαρακτηριστικά. Πάντως, η Apple βασίζεται στην προμήθεια τσιπ μνήμης για τις συσκευές της από την Samsung, αυτό όμως δεν θεωρείται αντικίνητρο στην προσπάθειά της να προστατεύει την πολύτιμη πνευματική της ιδιοκτησία, φέρεται να πιστεύει η Apple.
Η μήνυση αφορά στον τρόπο χειρισμού με την αφή: επτά πατέντες (μεταξύ των οποίων, ο τρόπος επιλογής, εστίασης, «τσιμπήματος», κύλισης), τρεις πατέντες για τη σχεδίαση (όπως η μαύρη επίπεδη επιφάνεια των iPhone και iPad) και στην συσκευασία. Επίσης, η μήνυση αφορά και σε εικονίδια, όπως το πράσινο εικονίδιο τηλεφώνου, ή το ηλιοτρόπιο για τις συλλογές εικόνων.
Η Apple ζητά να διακοπεί η πρακτική με δικαστική εντολή, επιδιώκει να επιδικαστεί αποζημίωση και να υποχρεωθεί η Samsung να δεσμεύσει υψηλά κονδύλια για «διορθωτική διαφήμιση».
Αυτή δεν είναι η μόνη μήνυση στην βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας, ούτε η μόνη που έχει υποβάλλει η Apple: εκκρεμούν μηνύσεις για παράνομη χρήση 20 πατεντών από την ΗTC (που αφορούν σε διεργασίες του λειτουργικού συστήματος, με την Google δημοσίως στο πλευρό της HTC), ενώ άλλες αφορούν στη Nokia (που επέστρεψε τις κατηγορίες) και άλλες. Μάλιστα οι μηνύσεις είναι τόσες πολλές που το βρετανικό interface digital έφτιαξε ένα γράφημα για αυτές.
Πάντως, τέτοιες διαμάχες συνήθως καταλήγουν σε έκδοση (ακριβών) αδειών χρήσης τεχνολογιών.
πηγή: fimotro.blogspot.com
Περισσότερα: http://www.bbc.co.uk/news/business-13124753