Technology-Τεχνολογία

Αναζητήστε τον όρο που θέλετε στο ιστολόγιο

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Ανάλυση του iPhone 4S: Tο πιο «δυνατό» κινητό μέχρι αυτή τη στιγμή



Ακόμα δεν έχει εμφανιστεί στα ράφια των καταστημάτων το νέο IPhone 4S της Apple, όμως το γεγονός αυτό, δεν σημαίνει απολύτως τίποτα, την εποχή που διανύουμε όπου η απίστευτη ροή πληροφοριών του Διαδικτύου είναι ασταμάτητη. Τα έγκατα του νέου κινητού τηλεφώνου της εταιρείας με σύμβολο το δαγκωμένο μήλο, έγιναν γνωστά, συνάμα με τις τεχνικές λεπτομέρειές τους, όπως και τις επιδόσεις τους, χάρη στους «μαέστρους» της ιστοσελίδας «anandtech» που συγκέντρωσαν διάφορες διάσπαρτες πληροφορίες από χρήστες, που έχουν τη νέα συσκευή στην κατοχή τους (και μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν πως το κατάφεραν αυτό). Επιδόσεις όχι μόνο της καθεαυτής συσκευής, αλλά σε σύγκριση με τις επικρατέστερες (δηλαδή τις «δυνατές» τεχνικώς) ανταγωνιστικές προτάσεις, όπως και με τα προγενέστερα μοντέλα iPhone 4 και 3GS.

Ως βασικό τσιπ, που ενσωματώνει το κεντρικό «εγκέφαλο» μαζί με το σύστημα επεξεργασίας γραφικών, είναι γνωστό ότι έχει επιλεχθεί το A5 που βρίσκεται μέσα στο iPad 2. Η διαφορά τους, είναι στο χρονισμό λειτουργίας: περί τα 800MHz (για την ακρίβεια 716MHz) για το iPhone 4S, ενώ στο iPad 2 είναι στο 1GHz (ή αλλιώς 1024MHz). Αυτή η διαφορά στον χρονισμό, δεν επιφέρει πτώση απόδοσης στο iPhone 4S, καθώς διαθέτει μικρότερη οθόνη με λιγότερη ανάλυση γραμμών σε σχέση με το iPad 2, συνεπώς απαιτείται και λιγότερη δύναμη (που παράγεται από τον χαμηλότερο χρονισμό λειτουργίας) για να επιτευχθεί το ίδιο αποτέλεσμα (σχεδόν) με το iPad 2. Σε κάθε περίπτωση όμως, το νέο iPhone 4S αφήνει πίσω του τον ανταγωνισμό με άλλα κινητά τηλέφωνα, συμπεριλαμβανομένων και των iPhone 3GS / 4.

Στους πρώτους δύο πίνακες παρακάτω, μπορούμε να δούμε καθαρά την πρωτιά του iPhone 4S στις επιδόσεις του Διαδικτύου (σερφάρισμα, χρήση υπηρεσιών με javascript), έναντι των υπολοίπων τηλεφώνων (με μικρή εξαίρεση το Samsung Galaxy Tab 8.9 που όμως δεν είναι τηλέφωνο, αλλά ταμπλέτα, οπότε θεωρούμε άδικη την σύγκριση, αλλά ενδεικτική της «δύναμης» του iPhone 4S). Στο πρώτο πίνακα η καλύτερη επίδοση είναι αυτή με τα χαμηλότερα νούμερα και στον δεύτερο, εκείνη με τα υψηλότερα.





Οι επόμενοι δύο πίνακες παρουσιάζουν την γενικότερη επίδοση της συσκευής (πρώτος πίνακας) και την απόδοση του «εγκεφαλικού» μέρους του τσιπ Α5 (δεύτερος πίνακας), σε σύγκριση με τα παλαιότερα μοντέλα iPhone 3GS, 4 αλλά και απέναντι στο πανίσχυρο iPad 2. Όπως διαφαίνεται από τα νούμερα, το νέο κινητό κάνει «σκόνη» τα προγενέστερα, όχι όμως και το iPad 2, όμως όπως προαναφέραμε, η «λιγότερη» δύναμη του iPhone 4S σε σχέση με την ταμπλέτα, αντισταθμίζεται από το μικρότερο «φόρτο» εργασίας λόγω της μικρότερης οθόνης και ανάλυσης του τηλεφώνου. Πάντως τα iPhone 3GS και 4, μένουν πολύ «πίσω» από πλευράς επιδόσεων, αναδεικνύοντας το πόσο δυνατότερη είναι η νέα συσκευή.






Οι τελευταίοι δύο πίνακες, αφορούν αποκλειστικά τις επιδόσεις του iPhone 4S στα γραφικά, δηλαδή την απόδοση του συστήματος επεξεργασίας γραφικών του τσιπ Α5, που αποτελείται από το κύκλωμα ονόματι SGX 543MP2, το ίδιο δηλαδή που «κατοικεί» εντός του iPad 2. Πάλι, η ταμπλέτα είναι στην κορυφή των επιδόσεων, αλλά ακολουθείται στενά από το iPhone 4S και από μακριά...για όλα τα υπόλοιπα κινητά τηλέφωνα του ανταγωνισμού αλλά και των παλαιότερων μοντέλων της Apple. Οι τιμές, όσο μεγαλύτερες είναι, τόσο περισσότερη είναι η παραχθείσα «δύναμη» και αντίστοιχα υψηλότερη η ποιότητα των γραφικών που αποτυπώνεται στην οθόνη του iPhone 4S.





Εμφανέστατα λοιπόν, η Apple δημιούργησε στην ουσία ένα αρκετά πιο «δυνατό» iPhone 4 και το ονόμασε iPhone 4S, όπως ακριβώς έπραξε πριν δύο χρόνια με την έλευση του iPhone 3GS, που ήταν μια «δυνατή» έκδοση του σκέτου iPhone 3G. Ας αρχίσουμε λοιπόν από τώρα, να φανταζόμαστε πόση θα είναι η αποδιδόμενη δύναμη του νέου iPhone 5, που οι φήμες το θέλουν να παρουσιάζεται μέσα στην ερχόμενη Άνοιξη του 2012…

zougla.gr
Λευτέρης Ξυκομηνός