Technology-Τεχνολογία

Αναζητήστε τον όρο που θέλετε στο ιστολόγιο

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

«Κβαντικό» το χρήμα του μέλλοντος;


Acai Berry Thin Πατήστε εδώ

Απόπειρα δημιουργίας χρήματος με κβαντικές ιδιότητες που θα το καθιστούν απαραβίαστο, λαμβάνει χώρα στο πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ από τον Σκοτ Άαρονσον, ειδικό στην επιστήμη των υπολογιστών.


Την ιδέα που πρωτοεμφανίστηκε το 1968 και ανήκε στον Αμερικανό φυσικό του πανεπιστημίου της Κολούμπια, Στέφεν Βίσνερ, επεξεργάζονται εδώ και δύο χρόνια ο Άαρονσον και η ομάδα του σε εντελώς νέα βάση.
Ο Βίσνερ είχε προτείνει τη δημιουργία χαρτονομισμάτων που θα αποθηκεύουν επάνω τους μερικές δεκάδες φωτόνια, τα οποία χάρη στις κβαντικές ιδιότητές τους, δε θα μπορούν να παραχαραχτούν. Ένα πολύ σημαντικό μειονέκτημα όμως της πρότασής του είναι ότι η αυθεντικότητα των χαρτονομισμάτων θα μπορούσε να πιστοποιηθεί μόνο από την κεντρική τράπεζα, που θα διέθετε την ανάλογη τεχνολογία, κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικό στην καθημερινή ζωή.

Σαραντα χρόνια μετά, έρχεται ο Άαρονσον να θέσει τη δική του πρόταση περί ενός ηλεκτρονικού κβαντικού χρήματος. Τα κβαντικά «χαρτονομίσματα» δε θα είναι χειροπιαστά, όπως ένα κλασικό χαρτονόμισμα ή μια πιστωτική κάρτα, δε θα κωδικοποιούνται σε bits με 0 και 1 όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής με το ηλεκτρονικό χρήμα ή κάθε άλλο ψηφιακό δεδομένο. Τα κβαντικά χαρτονομίσματα θα περιέχουν κβαντικά bits (qubits) τα οποία με τους νόμους της κβαντομηχανικής δε θα μπορούν να είναι ταυτόχρονα και 0 και 1, οπότε δε θα μπορούν να αντιγραφούν από κανένα χάκερ ή άλλο οικονομικό εγκληματία.

Η ομάδα του Άαρονσον επεξεργάζεται τις θεωρητικές και τεχνικές πλευρές του ζητήματος που εστιάζονται στην πρακτική υλοποίηση των ιδιοτήτων της κβαντομηχανικής. Σε συνεργασία με άλλες πανεπιστημιακές επιστημονικές ομάδες, οι οποίες συνίστανται από πληροφορικούς, μαθηματικούς και φυσικούς που αποτελούν το «κλαμπ κβαντικού χρήματος» έχουν ως στόχο να προστατεύσουν το ηλεκτρονικό χρήμα από την παραβίασή του. Η προστασία αυτή έγκειται σε έναν απαραβίαστο κβαντικό μηχανισμό κωδικοποίησης που ανήκει μόνο στον κάτοχο του χρήματος.

Παρ’ όλο που οι μελέτες αντιμετωπίζουν στην εφαρμογή τους αρκετές πρακτικές δυσκολίες, έχουν αναμφισβήτητα συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση των κβαντικών νόμων κι έχουν θέσει τουλάχιστον τα θεωρητικά θεμέλια για μια νέα τεχνολογική επανάσταση, όπως ελπίζουν οι ειδικοί.

newsbeast.gr