Technology-Τεχνολογία

Αναζητήστε τον όρο που θέλετε στο ιστολόγιο

Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011

Πρόγραμμα πληροφορικής προλαμβάνει τις φυσικές καταστροφές


Acai Berry Thin Πατήστε εδώ


Ένα εξελιγμένο πρόγραμμα πληροφορικής το οποίο μέσω της αξιοποίησης δεδομένων τηλεσκόπησης, έχει στόχο να συμβάλλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πρόληψη και διαχείρηση των φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές, συντονίζει εδώ και μερικούς μήνες το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σύμφωνα με το «Βήμα», το πρόγραμμα έχει τριετή διάρκεια και χρηματοδοτείται με 3,7 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Acai Berry Thin Πατήστε εδώ
Εκτός από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο έργο συμμετέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Γερμανική Υπηρεσία Διαστήματος, τα Ερευνητικά Ινστιτούτα Centrum voor Wiskunde en Informatica της Ολλανδίας και Fraunhofer Institute for Computer Graphics Research της Γερμανίας και η Ιταλική εταιρία πληροφορικής Advanced Computer Systems.

Το «ιδεατό παρατηρητήριο», στη δημιουργία του οποίου αποσκοπεί το πρόγραμμα «θα μπορεί να αναλύει δορυφορικές εικόνες, γεωγραφικά δεδομένα και άλλες σχετικές πληροφορίες και να τις συνδυάζει για την πρόληψη και διαχείριση φυσικών καταστροφών, όπως δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί, τσουνάμι κλπ» υποστηρίζει ο συντονιστής του προγράμματος κ. Μανόλης Κουμπαράκης, καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Ουσιαστικά πρόκειται για ένα σύστημα διαχείρισης πληροφοριών που μετατρέπει την "κρυφή" πληροφορία της δορυφορικής εικόνας σε γνώση για τον ενδιαφερόμενο χρήστη».
Acai Berry Thin Πατήστε εδώ
«Το Αστεροσκοπείο Αθηνών υποστηρίζει επιχειρησιακά οργανώσεις, όπως την Πολιτική Προστασία ήδη από το 2007. Μέσα από το TELEIOS ευελπιστούμε να κάνουμε τις υπηρεσίες μας ταχύτερες και κυρίως πιο αυτοματοποιημένες» τονίζει από την πλευρά του ο κ. Χάρης Κοντοές, διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το πρόγραμμα προς το παρόν λειτουργεί πιλοτικά, όμως η επιστημονική ομάδα ελπίζει από το επόμενο καλοκαίρι να μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε και επιχειρησιακά. Όσο για το πως λειτουργεί το πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, αυτό ουσιαστικά παντρεύει την τηλεπισκόπηση με την πληροφορική. Έτσι, σύμφωνα με τους επιστημονικούς υπευθύνους, στα πίξελ που αντιστοιχούν σε μια δασική πυρκαγιά, μπορεί να την αναγνωρίσει, να βοηθήσει στην ταχεία χαρτογράφηση του τρόπου εξέλιξής της και να προσδιορίσει με ακρίβεια το μέγεθος των ζημιών που προκάλεσε».Acai Berry Thin Πατήστε εδώ

Η παρέμβαση ενός τέτοιου Παρατηρητηρίου θα μπορούσε να είναι καταλυτική στην έγκαιρη αντιμετώπιση ενός σεισμού, παρατηρεί ο κ. Κουμπαράκης, όπως ο πρόσφατος που συγκλόνισε την Ιαπωνία και κατ΄ επέκταση όλη την υφήλιο. «Μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή των δορυφόρων που προσφέρουν την καλύτερη κάλυψη των περιοχών που επλήγησαν, στην ταχεία χαρτογράφηση των καταστροφών, στην εκτίμηση του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, και στον ακριβή προσδιορισμό των υλικών ζημιών που προκλήθηκαν».Acai Berry Thin Πατήστε εδώ

newsbeast.gr